Moldavien

Sedan juni 2010 finns FTM-Mission också representerat i Republiken Moldavien. Ett litet land inklämt mellan Rumänien i väster och Ukraina i öster. Moldavien är [ett av] Europas fattigaste länder, endast en dagsresa bort från vår egen bekvämlighet. Landet har idag innevånarantal på knappa 3 miljoner. Det är det land i Europa som tappar mest befolkning på grund av emigration. I den aktiva delen av befolkningen är utflyttningstakten hela 40%.

Enligt en nyligen publicerad rapport från FN (2021) lever 25% av barnen och personer över 60 år fortfarande i en direkt fattigdom.

Landet saknar egen elproduktion varför man tvingas importera nästan hela sitt energibehov, såsom el och naturgas.

Lägstalönen per månad ligger omkring 700 kronor, genomsnittlig nettolön ca 2 500 kronor. Många moldaver väljer därför, med hopp om en bättre framtid, att arbeta utomlands. En genomsnittlig pensionär får ca 450 kronor i månaden i statlig pension.  Moldavien kämpar också en ojämn kamp mot korruptionen som har varit och fortfarande är mycket omfattande.

I novenber 2020 valde landet en ny president som vill knyta starkare band mot EU och bekämpa den omfattande korruptionen. Vilket, om hon lyckas, kan skapa ett hopp om en bättre levnadsstandard och en ljusare framtid för det moldaviska folket.

Läs mer om arbetet

Församlingen

Församlingen Sfînta Treime som på svenska kan översättas med Den Heliga Treenighetens församling är…

Ett bröd om dagen

FTM-Mission gjorde sitt första besökt i republiken Moldavien i juni 2010. Det var på många sätt en omvälvande…

Matpaket

Ingen borde egentligen behöva gå hungrig, men det är ett faktum att många tvingas till detta. Därför vet vi att dessa matpaket…

Sommarläger

Varje sommar anordnas det dagkollo och läger för barnen i samhället. En populär verksamhet som växt under åren…